ceturtdiena, 2015. gada 15. janvāris

Izstāde Sēļu muižā

Jāzepa Pīgožņa izstāde "Mana Latvija" Sēļu muižā skatāma no 22. janvāra līdz 15. februārim.


Izstādē aplūkojami mākslinieka Jāzepa Pīgožņa darbi, kuri tapuši plašā laika periodā kopš astoņdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām. Tādējādi skatītājiem iespējams sekot līdzi mākslinieka radošā rokraksta attīstībai un apjaust to, cik tuva viņam bijusi Latvija un tās ainava. Ekspozīcijā iekļautās gleznas atspoguļo Latvijas dabas ziemeļniecisko krāšņumu un daudzveidību visos gadalaikos un visdažādākajās Latvijas vietās. Autoram tuvi bijuši arī mazpilsētu skati un mazās, senlaicīgās Pārdaugavas ieliņas netālu no viņa dzīvesvietas pie Dzegužkalna.
Jāzeps Pīgoznis vienmēr uzsvēris to, cik Latvijas daba ir mīļa, proti, varam gulēt zālē, nebaidoties, ka sadursimies ar dienvidu zemēm raksturīgajiem dzelkšņiem, varam doties jebkurā virzienā, jo mūsu ceļu neaizšķērsos nepārvaramu kalnu grēdas. Mākslinieks apbrīnoja Latvijas ainavu par to, ka gandrīz aiz katra ceļa līkuma tā atklāj arvien jaunu gleznojamu motīvu. Viņam piemita spēja saskatīt skaistumu sīkās niansēs, spilgtumu pelēcībā un mākslas cienīgu motīvu dzelzceļa malā. Un tajā brīdī, kad šos skatus viņš pārnesa uz audekla, tie tapa kompozicionāli „uzlaboti”, iemirdzējās krāsās un uzplauka mākslinieka acīm saskatītajā veidolā.
Jāzeps Pīgoznis daudzus gadus darbojies kā grāmatu ilustrators, īpaši pievēršoties folkloras un bērnu grāmatām. Tāpēc izstādē iekļauta neliela izlase no viņa ilustrētajām bērnu grāmatām, kuras, iespējams, pieaugušie apmeklētāji, atpazīs kā savas bērnības mīļākās grāmatas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru